Sontbrug: nieuwe brug over Winschoterdiep

Vanaf eind 2015 kunnen fietsers, auto’s en bussen over de nieuwe Sontbrug van Meerstad naar de binnenstad van Groningen. Deze brug over het Winschoterdiep verbindt de Bornholmstraat met de Sint Petersburgweg. De brug krijgt een doorvaarthoogte van 3,80 meter en een doorvaartbreedte van 18 meter.

Op de brug komen twee rijstroken voor het autoverkeer, een busstrook richting stad en aan de noordkant een fietspad voor twee richtingen en een voetpad. BAM is in opdracht van gemeente Groningen in maart begonnen met de eerste voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van de brug.

De werkzaamheden kunt u volgen via twee webcams.
Wilt u op de hoogte blijven van de werkzaamheden? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.

Opvallende markering

Het ontwerp van de brug komt tegemoet aan twee eisen: zorg voor een opvallende markering richting stad én maak een slanke brug die zorgvuldig in de omgeving past. Dit heeft geresulteerd in een lange brug met smalle profielen, transparante leuningen, met makkelijke hellingen voor de fietsers. Als de brug open staat, is de opvallende markering richting stad te zien. Beide weggedeelten gaan omhoog en dat levert een bijzonder plaatje op, zoals op de artist impressie is te zien.

Sontbrug open impressie

Sontwegtracé

De nieuwe brug vormt een onderdeel van het Sontwegtracé. Dit tracé beslaat het gebied van de kruising Europaweg/Sontweg tot aan de rotonde naar de Oostelijke Ringweg. Met de komst van de Sontbrug verbindt het Sontwegtracé straks de Bornholmstraat met de Sint Petersburgweg, wat zorgt voor een rechtstreekse verbinding van Meerstad met hartje Groningen. De werkzaamheden aan het Sontwegtracé zijn gestart in januari 2013 en eindigen in september 2015.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s